Tadas Rapporterar

Det har ordnats en egen loppisaffär i Tadas gamla hus där det säljs både kläder och grejor. Det som inte kan säljas där skänker de till andra inom en radie på 5 mil. Möblerna säljs inte på loppisen utanskickas vidare till där det behövs. Vissa möbler har körts till en liknande som "öppen förskola" som ligger i zemaiciq Naumiestis.

Det är flera privatpersoner som ringer Litauenhjälpen i Litauen och frågar om hjälp med möbler, kläder ect. Så hjälp behövs verkligen. De handikappanpassade sakerna från Lomma är dom jätte tacksamma för att de fått. Tadas o co har ordnat så man kan hyra dom för en billig peng då det är svårt att få hjälpmedel från kommunen.Tadas har ordnat en facebooksida där folk kan fråga om hjälpmedel. Även de som bor längre ifrån kan få hjälp genom att sjukvårdsprodukterna skickats till dem.

Tadas berättar att sjukhussängar har blivit populära även i hemmet så anhöriga kan ta hand om sina äldre istället för att de ska bo på äldreboende.

Plantskolan blommar och ger frukt då den har ca 800-900 träd. Av frukten gör dom blandannat äppelmust och juice. I litauen finns det en tomteverkstad där julsakerna samlades som skänktes. I oktober bjöds elever och lärare in för att hjälpa till att sortera. Som tack för hjälpen fick lärarna det eleverna behövde för att göra julklappar till dom.

Färgen som skänktes har kommit till stor nytta och har frächat upp många väggar bland annat iett hem för handikappades ungdomar.