Reseskildringar

 

Annbritt Aronssons reseskildring från julresan 2015 hittar ni HÄR

Mattias Öströms reseskildring hittar ni HÄR

Evas Svenssons reseskildring ser ni HÄR

 

Under Blädinge i lokalavdelningar finns en ny reseskildring med bildspel

------------------------------------------------------------

Så här arrangeras Litauenhjälpens resor

Litauenhjälpens resor brukar börja med att det blir efterfrågan när nästa resa går, till exempel. Vi samlar ihop intresserade och tar reda på vad de vill se eller göra där.

Vi samlar ihop önskemålen och bakar ihop något så att samtliga får vara med av det de önskat. Ofta önskar sig många personer samma sak, Barnhemsbesök tror jag ligger högst på listan, sjukhus, äldreboende, hem för missbrukare, kyrkobesök, besök hos familjer som behöver hjälp, handikapphem, fosterfamiljsbesök, skolor, rehabiliteringscentran, fängelser, vackra naturplatser, åkturer på floderna och i lagunen, Neringa, och besök på olika hembygdsföreningar som delar ut det vi skickat över. privata sjukhus och att göra en egen loppmarknad under en dag med lotterier och viss underhållning (pengarna som rullar in går till ett projekt som gruppen själva sett ut under sin vistelse i Litauen) mm.mm listan kan bli hur lång som helst.

När sedan önskemålen samlats in går Tadas in och gör reserutten färdig och den blir inte färdig förrän vi varit där några timmar då han summerar ihop ytterligare "behov". Vi reser sällan till stora städer men det händer ibland.

Eftersom vi är en ren hjälporganisation så har vi ju ett visst intresseområde då det gäller våra intresserade medresenärers önskemål. Turistresor står så många andra för men det händer att vi får förfrågan även om detta. Nu till exempel har vi en grupp fågelskådare som vill åka med. För en veckas resa kostar det ca 4000 kr per person det inkluderar hotell eller hemmahosboende (som vi betalar samma som på hotellet för), mat, resor i landet och färjebiljett, dock ej maten ombord. Ibland kan det bli en liten summa över som vi isåfall ger till någon som behöver, räcker det inte riktigt till så ber vi om en liten slant extra, men har bara behövts vid ett tillfälle. Om man väljer att gå in på något ställe där det är inträde så får man betala det utöver.

Vi skräddarsyr de flesta resorna efter behov och intressen. Vi gör våra årliga julresor i mitten av december då vi ofta har med oss ett gäng luciaflickor och pojkar. Virginija i Klaipéda tar då gärna med sig ett gäng studenter som även deltar i sång och uppträdanden

--------------------------------------------------------------------------------

 

Tomten Wimzes julresa till Litauen under luciaveckan

 

 

elsies-dagbok.pdf