Sista numret av medlemstidningen

 

25 årstidning. Jubileumsutgåva.docx

nr-3-2013.docx

litauentidning-nr-1-2014-2.docx

nr-1litauenhjalpen-nr-1-2015.docx

lit-tid-nr 2_sep_2015.docx

lit-tid-nr1-2016.docx

lit-tid-nr_2-2016.docx

litauenhjalpen-tidning-1-2017.docx

 

 

Årsberättelse för Litauenhjälpens verksamhetsår 2016

I februari hölls det första styrelsemötet där man beviljade att bekosta Robertas Kasnauskis en ny höftled, Raisas, från Pagegiai benoperation och Vytas behövde en öronoperation innan den stora käkoperationen ska gå av stapeln. Alla tre berörda blev opererade under våren. Till Vytas operation har Skurups församling gjort insamling.

Kerstin blev inbjuden av Margot Wahlström på 25-årsfirande av Estlands, Lettlands och Litauens självständighet som fria länder, var för sig. Firandet ägde rum i Stockholm.

Den 2 juli reste sju personer till Litauen där Tadas sin vana trogen organiserat hela resan där man fick se lite av varje och möta många människor. Tre personer skrev ner sina olika betraktelser i medlemstidningen. Bla. a besöktes designern Ingrida i Telsiai. Som lät gruppen övernatta hos sig och man bestämde sig för att Ingrida skulle komma till Olofström och göra en visning där, vilket hon också gjorde, med bravur. Anna Resman hennes mor Lisbet och familj följde med på resan men stannade hor Martynas under veckan.

Gruppen besökte bland andra, trillingfamiljen, och familjen Maroulas. Valdas Maroulas hade länge sagt att han ville göra samma sak som Litauenhjälpen en gång hade gjort. Han ville ge bort en dräktig ko eller kviga till några som verkligen behövde det. Sagt och gjort. Några dagar senare fanns kon på plats och kalven kom efter någon vecka.

I början av december blev den traditionella julresan av.

Tadas och Robertas fick snabbt ringas in då en hel stor seckondhandaffär i Nyköping skulle byta till större lokaler. En långtradare blev fyll med möbler som Tadas och Robertas hade monterat ner i småbitar för att få plats med så mycket som möjligt.

Litauenhjälpen har fått tre fyllda långtradare med ca 70 ton målarfärg från Göteborg, som numera sitter på väggar lite varstans i Litauen både inomhus och utomhus.

Marie Toväng, blev påkörd av en bil på resan upp till Litauenhjälpen i Olofström där hon skulle hjälpe till med försäljningen en lördag, Bilen voltade och Marie fick svåra smärtor som hon kanske aldrig blir av med men, som hon säger själv: Himlen får vänta. Sånt kan hända…

Det kommer in tackbrev från tacksamma litauer som fått hjälp. Några av breven kommer från Carolinas mamma, Raisa, Vytas, Martynas, Agne trillingmamman och hennes familj.

Litauenhjälpen i Olofström har varit på olika utflykter bl.a. till Erikshjälpen där man lämnade över 48 babystartpaket. Man besöker ålderdomshem och bjuder på kaffe och bulle. Samtidigt håller man på och samlar ihop till Litauen och har under 2016 sålt saker för 128.646 kr.

Lomma har haft Helge och Inga-Maj Forsberg som kontaktpersoner men har överlämnat stafettpinnen till Ingrid Christiansen. Litauenhjälpen tackar för deras stora engagemang. Lomma har tolv personer som hjälper till och har öppet för insamling på tisdagarna och har i nuläget personal så det räcker till. Tre, fyra gånger om året kommer den stora lastbilen för att hämta. Försäljningen och gåvor under 2016 blev 30.000 kr.

Bräkne-Hobylokalen är såld och där finns ingen insamling längre. Men Lions club i Bräkne-Hoby ber Litauenhjälpen om hämtning hos dem numera.

Jämjö håller jämn nivå med insamlingar fem dagar i veckan. Stickcaféet är på måndagar och lördag är det öppet för försäljning Intäkterna från försäljningen under 2116 blev hela 84.159 kr.

Tre styrelsemöten har hållits under året

Litauenhjälpen i Åhus med Saga i spetsen har varit en otrolig skjuts genom åren. Åhus har varit den största avdelningen av insamling av kläder genom åren. Saga var den första som intresserade sig för vårt arbete på idéell basis. Samarbetet startades 1994, men nu måste verksamheten upphöra. Lokalen som hyrts under ett stort antal år är uppsagd och Saga har nu också som nybliven änka också beslutat att inte fortsätta längre. Hon behöver en tid för sig själv nu. Har hela sitt vuxna liv vårdat och skött alla andra utan ett uns ”tänk” på sig själv. Litauenhjälpen är skyldig Saga ett stort tack!

Ett stort tack till alla andra medarbetare och medlemmar för stöd och hjälp genom årens lopp. Utan alla er…                         

Vid pennan: Kerstin Lindquist