Lomma

Tel. 040-411140

Nytt från Lomma

 

Hej alla vänner av Litauenhjälpen!

 

Det händer av och till saker som vi inte riktigt är förberedt på, men som vi andå måste ta hand om. Och det kan vara sorgliga eller glada nyheter. Här kommer några, och vi tar de glada först

Allas vår Anita Wigren har äntligen bestämd sig för att flytta närmare familjen i Kristianstad och Blekinge och har fått en jättefin lägenhet mitt i Kristianstad.

Vi i Lomma kommer att sakna henne men vi unnar henne att kunna umgås med familjen. Hon har känt sig ensam i huset och i Lomma efter att hennes älskade Knutte gick bort och vi kan bara vara glada för att hon nu kan njuta av att vara "hemma" Stort tack till Anita för all hjälp.

En annan glad upplevelse var Litauenhjälpens 30 års jubileum som blev firat i lomma. Hela styrelsen från Blekinge plus några till och naturligvis Tadas och Robertas från Litauen kom och firade med oss här i lomma. Vi åt en god middag på havsblick och efteråt hade vi en fin eftermiddag med kaffe och tårta och utdelning av fina vävda band från Litauen till alla som är engagerad och det blev mycket uppskattad. Stort tack.Vår man i Litauen Tadas berättade sedan om verksamheten både här i sverige och i Litauen. Hade hjälp av en ung kvinna som kunne svenska och översatta så alla kunne få veta hur viktigt vårt arbete är.

Och att alla tycker det är viktigt kan man se när man packar långtradaren. Då ställer "pojkarna" och "flickorna"upp och det går som på räls, och då skall man betänka att medelåldern är hög. Stort tack till alla.

Vi har fått en ny frivillig Monika Gigler som vi hälsar välkommen

Inger Hansson har blivit opererat i ryggen och kommer att vara borta en lång tid för rehabilitering. Lycka till

Vi har även en sorglig meddelse. En av våra medhjälpare har gått bort

Ingegerd Wingren efter ca ett års sjukdom. Vi saknar henne.

Livet går vidare även om det kan kännas svårt i bland och vi kan under tiden glädjas åt att det snart är vår och en ny sommar på väg.

Varma hälsningar från Lomma

 

Ingrid Christiansen

------------------------------------------------------------------- 

 

Nytt och gammalt från Lomma

en liten filial avdelning till Blekinges Litauenhjälp

 Jag lärde mig som barn att man skall göra en god gärning varje dag och det är vi flera som försöker att göra, nämligen alla trofasta hjälpare vi har i vår lilla Litauenfilial här i Lomma. Jag kan inte nog säga hur stort ett arbete alla lägger ner för att bistå våra medmänniskor i litauen, och vilken glädje det ger. Vi har en lokal i kyrkans hus som vi får använda och trappan upp är hiskelig svår men vi fixar det ändå och vi är tacksamma för att vi får vara där.

Det har även blivit en liten social mötesplats, där människor möts och får prata av sig både glädeliga och sorgliga nyheter. Det händer att en och annan gråter en skvätt och det händer också att man skrattar hjärtligt och blir glad av en nyhet. Men alla är överens om att det känns bra att man kan bidra med något som kan komma till nytta för någon i Litauen. Vi lever i överflöd i detta land och vi får dela med oss till de som har det svårt och här kommer den goda gärningen in. Det krävs så lite av oss för att göra en god gärning och du får så mycket tillbaka.

Vi har några eldsjälar här som har gjort ett stort arbete genom åren men nu inte orkar så mycket mera med ålderns rätt.

Helge Forsberg har trappat ner och arbetar lite mindre men vi skulle inte klara oss utan honom och hans Inga-maj.

Anta Wigren som man alltid kan rådfråga och få hjälp av och som snart skall flytta till Kristianstad för att komma närmare familjen

Ann Marie och Stig Kindhagen som i alla år har ställt upp i vått och torrt och som fortsat gärne vill hjälpa till i lite mindre förmat men som med ålderns rätt nu skall njuta sitt otium.

Det finns många fler som har gjort ett stort arbete och alla förtjänar ett fint omdömme och jag hoppas att de känner att vi värdesätter deras arbete.även om jag inte har nämt dem här.

Vi är tre grupper som packar i banankartonger varje tisdag, då vi har öppet mellan kl. 15- 19 och tar emot allt som välvilliga människor kommer och lämnar till oss.Vi har hittad ett bra sätt och bra rutiner för att allt skall fungera, men vårt ständiga problem är att vi fattas frivilliga som vill hjälpa till. Vi drabbas i bland av sjukdom och då kan det ibland bli svårt att få ihop det men vi gör vårt bästa.

Vi har mycket bra kontakt med kyrkans stickcaféer och pensionärsföreningar som lämnar mycket fina stickade saker till oss och det finns flera ställen där jag har varit och informerat och pratad om vår

verksamhet.

Historisk sett är det ju en fantastisk resa som litauenhjälpen har varit med om ,inte minst för "grundaren" Kerstin Lindquist som har gjord ett fänomenalt arbete i alla år och som verkligen känner till folket i Litauen och vad de behöver. Det kan ni läsa om i Kerstins bok " Det är ditt problem" som nu kostar endast 125 kr Den kan ni beställa via hemsidan, sök under Litauenhjälpen, eller ta kontakt med Kerstin. Titta gärna på hemsidan, Där finns alla upplysningar om Litauenhjälpen

 Vår man i Litauen Tadas hade vi inte heller klarat oss utan. Han vet exakt vem som behöver vad och ser till att allt vi skickar över blir delad ut till de rätta personer. Han talar om för oss vad som behövs just nu och om det finns speciella önskemål som vi ev.kan fixa. Han ser till att lastbilarna som fraktar allt blir beställd och hämtar. Och då hjälps vi alla åt med att lasta all insamlad gods

Vi som jobbar i Lomma heter:

Ingrid Christiansen, tel 046-291114 eller mobil 0702152614

Helge Forsberg, tel 040-411140

Inger Hansson

Gunnel Sjöbeck

Christina Burmester

Tuija Olsson

Gisela Lennbrant-Oveby

Gunilla Lindström

Inger Karlberg

Linnèa Lindström

Reserv eller i nödfall:Ulla Steijner, Ewa Lindquist

 ---------------------------------------------------------------------------------

Lommagruppens intåg i Litauen började med en resa med 7 deltagare från Lomma. De var ned Tadas och Kerstin en vecka för att dela ut det de tagit med sig, besöka familjer, ålderdomshem, barnhem och handikapporganisationer bl.a.. De ville träffa representanter från Röda korset i Litauen. På resan hem på båten låg 7 stycken hundralappar på bordet i restaurangen. Det var medlemmsavgifter. De beslöt sig att hjälpa till med Litauenhjälpens arbete!Sedan dess har gruppen jobbat ideellt med insamlingar av alla de slag och många är de lastbilar som utgått från deras Lomma.
 
Lommas besök hos ungdomar i Pagegai som jobbar för att ungdomar i byn ska ha
trevliga aktiviteter på fritiden.
 
 
 
 
 Helge Forsberg från Lomma som hjälpt till med att bygga upp plantskolan i
Natkiskiai, tillsammans med Tadas.
 
 
 
Anita Wigren, styrelseledamot i Lomma.