Julresa 2015

Klicka på bilderna för att förstora

Hej

12 dec

Så var det dags för julresan 2015 Kerstin Andreas och jag träffades vid terminalen i Stilleryd Karlshamn

Båten av gick på kvällen Skönt att sova på resan över

13 dec

Vi i Klaipeda Kerstin som säker chaufför gick färden till Vytas och Rima för besök Alltid lika roligt att träffa dem och deras familj Dagens nyhet ett barnbarn är på väg. Det är yngste sonen som skall bli pappa inom kort

I ett rum i deras hus vårdas Vytas pappa som är sängliggande Han har fått en fin sjuksäng som är höj och sänkbar. Detta är en av sängarna som vi fått av någon kommun. Det tackar vi för så mycket

Pappan såg ut att ha det bra på sitt rum vårdas av Rima och Vytas och slipper bo på ett ålderdomshem som personalen inte hinner sköta.

 

Kerstin blev också överraskad att få träffa sitt gudbarn Erika som studerade nu vid konstfack i Klaipeda. Vi bjöd in henne en vecka i sommar till Sverige att ”prova på ” lite olika hantverk.

Därefter åkte vi på besök hos distriktläkaren Virginia som berättade om olika behov. Vi packar till ” Virginija” som behöver bindor blöjor gasbindor allt som sjukvården kan behöva.

Nu var det tid att komma ”hem ”till vårt hotell. Det blev Tadas ”hotell” i Natiskiai. Där blev det en överraskning som vanligt när man åker med på Litauenhjälpens resor. En musikgrupp kom ifrån Inkakliai. De spelade dragspel och sjöng tillsammans. Några av kvinnorna hade bakat ”kludda” som jag vill kalla denna rätt för på blekingska I. Blekinge där jag kommer ifrån, åt vi denna rätt ganska ofta. Jag minns första gången jag var i Litauen med Staffan Magnusson då fick vi denna rätt. Jag saknade lingonsylten, istället fick vi något liknande vispad grädde

14 Dec

Vi skall till Dagcenter i Siluté där Lina jobbar Vi åker till konditoriet och handlar tårtor som vi tar med oss en liten fika efter lunch, men först skall vi få vara med om ett drama eller teater med några av ungdomarna som vistas där. Mycket duktig personal som gör allt för ”de sina ”. En vävstol ifrån Sverige vävs det mattor på och flera varpar har dragits på sedan jag var där sist. Trivs man inte där så vet jag inget bättre ställe att vara på. Det är så god atmosfär och gemytlig stämning där.

Vi söker en symaskin till dem. Har du någon du inte behöver längre, så tar vi emot den. Men jag vill att den skall fungera.

Behov av garn, aidaväv, stickor, tråd, virknålar, broderi, gafflar, bestick och tallrikar.

Nästa projekt är ett ålderdomshem Katyciai. Där träffade vi en man som tog emot oss vänligt och berättade att deras ålderdomshem var ett tillfälligt boende för äldre. De skulle flyttas tillbaka igen när de renoverat färdigt där.

Det behövs nya duschar och toaletter och jag kan tänka mig ett nytt kök också. Rummen skall målas om. Det få inte vara några tapeter på väggarna enligt myndigheterna.

Kerstin fick telefon ifrån Göteborg av en trevlig kille som vi kallar för Färgken

Färgkent:

-Behöver ni färg?

Kerstin:

-O, ja visst behöver vi!

Färgkent:

-Då skickar vi över en lastbil till er.

Kerstin:

-Du är för bra! 1000 TACK

(Nu är färgen redan där och arbetet med projektet är igång)

Här finns behov av sängar, påslakan, lakan, örngott, täcken, filtar, blöjor, herr och damkläder, inneskor och inte minst personalkläder.

 

I kväll skall vi få besök av Virginija och hennes familj. Det blir julklappar ifrån Sverige. Stickade tröjor, vantar, mössor och sockar. De provade och var glada, och tackade alla som givet dem klappar.

 

 

 

 

 

15 dec

Idag är det rimfrost och glashalt. Kerstin är bra chaufför som kör oss till Veivirzenai.

Där skall ett piano få sitt hem på en musikskola med ett 70 tal elever . Den skolan är filial till Gargzoai som har 800 elever.

Här blev det en musik och sånguppvisning av eleverna. Några av eleverna hade fina hembygdsdräkter på sig.

 

 

 

 

 

Efter konserten blev det kaffe, te med olika delikatesser .

Sedan besökte vi trillingfamiljen i deras lilla etta, med 4 flickor . Vilka söta små flickor de har, lugna och härliga. De försökte stå lull med storasysters hjälp som är så mån om dem.

Vi gjorde ett snabbt besök i deras nyköpta hus, där förre ägarna bor kvar, men inom snar framtid flyttar de till lägenhet

16 dec

Tadas är en påhittig man. Vi som känner honom vet att han tänker på alla och känner till behoven som finns.

Vi ordnade en marknad i trädgården. Det rådde en fin julstämning med julgranar och ljusslingor i träden. Vilket jobb han har gjort och så fint. Våra medarbetare, Lina, Antanas, Vilyta och Robertas jobbade med att lägga fram allt på plats. Kerstin bakar bullar så strömmen gick. Men med ett kick så fixar Tadas tillbaka den . Kaffedoften luktade så gott i hela hans stuga.

När marknaden var över och när kassan räknades, förstod vi att pengarna räckte till 2 månadsinbetalningar till trillingfamiljens nya hus. Det tyckte vi kändes riktigt bra.

17 dec

Andreas packade in julsäckar med klappar i bilen . Han jobbar på bra, men unga pojkar är ju starka.

Senare körde vi till en skola Inkaliai. Där satt det barn med tomteluvor och vuxna personer som väntade på oss. Det börjar med kasperteater, Rödluvan.

Det på dörren och Tomtfar och tomtemor kom in. Det blev en underbar underhållning mellan barnen och tomteparet.

 

 

 

 

 

Så kom julklappar till dem, mjukisdjur och godis påsar. Härligt att se barns glädje över så lite.

 

 

 

 

 

Under eftermiddagen gjorde vi ett besök hos en dam, som har stora problem med sina ben . Vi tog ett beslut att hjälpa henne med en operation. Den skall ske i januari månad. Hon får lägga hela sin pension till mediciner och omläggninsset i dags läget. Det är en tumör som skall opereras bort.

!8 Dec

Dagisbarn ifrån Natiskiai kom kl 9.00 med sin lärare De skulle upp på Tadas loft och välja stickade tröjor, mössor, vantar, sockar som Jämjös stickdamer tillverkat . Under tiden hann Tadas och Andreas överlämna en tvättmaskin åt en äldre man i byn. Jag tror han behöver några lådor kläder också. Tvättmaskinen kommer ifrån 34 an i Karsham Den hade Andreas sett där och då ringde Kerstin till Mattias och han skickade den med lastbilen redan samma vecka. Så går det till när Gud får leda oss rätt.

 

 

 

 

 

Senare kom barnen in till oss i ”Tadas Hotell ” fick smaka tårta och pepparkakor och ställdes upp för fotografering till Jämjös stickerskor, för det hade Alva beställt.

Annbritt Aronsson